Ydelser
Røntgenundersøgelse
Røntgen bruges til at diagnosticere mange lidelser.
Der kan være tale om lidelser i knoglerne som brud, gigtforandringer, knoglekræft m.m. og der kan være tale om lidelser i bløddelene som forstørret hjerte, forandringer i lungevævet, blæresten, tarmslyng, fremmedlegemer i mavetarmkanal m.m.
Ved undersøgelse for fremmedlegemer i mavetarmkanalen kan det være nødvendigt med indgivelse af kontrastvæske, hvis ikke fremmedlegemet kan ses på røntgenbilledet. Dyret får kontrastvæsken via munden og efterfølgende kan man se kontrastvæsken der vandrer ud i tarmene. Er der et fremmedlegeme, der stopper for passagen vil kontrastvæsken samles her.
Røntgenfotografering kan også bruges til at fastslå hvor mange hvalpe/killinger man kan forvente fra en drægtig tæve/hunkat. Det sker desværre, at der tages fejl af antallet. Er tæven/hunkatten drægtig med mange hvalpe/killinger vil disse ligge hulter til bulter og oveni hinanden og være meget svære at tælle. Flere optagelser vil som regel gøre det lettere at finde det rigtige antal. Det bedste billede opnås når tæven/hunkatten er ca. 1 uge fra fødselstermin.
Røntgen bruges til at undersøge for hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD) og osteocondrose (OCD) (vækstforstyrrelse i ledbrusken) Skal vurderingen foretages af Dansk Kennel Klubs dyrlæger, købes rekvisition af DKK før undersøgelsen.
Til mange røntgenundersøgelser er det nødvendigt at bedøve, da dyret skal ligge stille og somme tider i akavede stillinger.
Vores laboratorium
Vi undersøger mange urinprøver, afføringsprøver, blodprøver og mikroskoperer farvede præparater fra hud og ører. Vi dyrker bakterier fra bl.a. urin
Vi udfører progesteron-målinger, og kan give svar få timer efter blodprøven er udtaget. (Progesteronmåling bruges til at fastslå det optimale parringstidspunkt).
Der er mange undersøgelser vi ikke kan udføre og som derfor bliver sendt til egnet laboratorium. F.eks. hjerteparameter til undersøgelse for overbelastning af hjertet i forbindelse med hjertelidelser, undersøgelse af bakteriers følsomhed for forskellige slags antibiotika m.m.
Vævsprøver foretages når der ønskes en præcis diagnose. Det kan være knuder, hvor det kan være afgørende at vide om den er godartet eller ondartet. Vævsprøver sendes til laboratorium i Tyskland.
Alle genetiske prøver bliver sendt til laboratorium i Tyskland. Det kan dreje sig om sygdomme, undersøgelse for langhårs/korthårsgener eller farvegener. De genetiske test foretages typisk på avlsdyr, hvor opdrætter vil sikre sig, at afkommet ikke bærer på uheldige arvelige egenskaber.
Scanning
Det er muligt med ultralydsscanning at se fosterblærer på hund/kat fra dag 21. Vi venter dog helst
til dag 23 eller herefter, da det er mere sikkert at se her.
Det er ikke muligt at tælle antallet af fosterblærer, med mindre tæven/hunkatten kun er drægtig med få
hvalpe/killinger.
Skal man have en chance for at tælle antallet af fostre, er det nødvendigt at røntgenfotografere tæven/hunkatten tæt på forventet fødselstidspunkt. Her kan det dog også være svært at fastslå antallet af fostre, hvis tæven/hunkatten er drægtig med rigtig mange hvalpe/killinger.
Scanning bruges også til at se efter unormale tilstande i bugen.
Vores scanner er ikke god nok til at scanne hjerter, hvorfor vi henviser dyr til hjertescanning.