Hvorfor skal man øremærke sin kat?

Et øremærke giver katten em mulighed for, at komme hjem til dig igen. Skulle den løbe bort og herefter fundet af anden person, vil denne have mulighed for at finde frem til dig og hjælpe katte hjem. Skulle det sørgelige ske, at katten bliver påkørt, vil det ligeledes være muligt, at give dig besked herom.
Mange vælger, at de ikke vil ofre en øremærkning på katten, da de før har været uheldige at miste en kat, uden at have hørt eller fået nogen besked. Men faktisk virker det i langt de fleste tilfælde og mange katte bliver hjulpet hjem igen. Det er altså det værd at give sin kat et øremærke og samtidig også den eneste måde, at på råbe sig et ejerskab af katten på.

Øremærke eller chipmærkning

Øremærkning og chipmærkning giver dig begge registreret ejerskab. Fordelen ved chipmærkning er, at den ikke falmer med tiden, eller bliver mindre læseligt ved skade på kattens øre. Samtidig kan man nu få kattelemme der kun åbner for de indkodede chipnumre og man kan derved holde uønskede katte ude af sit hjem, eller i større flokke vælge, hvornår hvilke katte må gå ind og ud. En fordel ved chipmærkning er også, at det kan gøres uden narkose, da det bare er en lille chip der injiceres under huden med en stor kanyle
Ulempen ved chipmærkning er, at den er usynlig. Bliver katten samlet op af anden person, vil denne måske betragte katte som herreløs og bliver den påkørt, er det mest sandsynligt, at du ikke vil få besked herom. Chippen kan selvfølgelig scannes hos dyrlægen, men det er ikke alle der går den vej.
Udlet af dette kan man sige, at en øremærkning desværre kan falme med tiden eller blive skadet ved uheld eller slåskampe. Det er dog som regel, mulig at stykke koden sammen ved bestemte metoder og alligevel finde frem til ejeren af katten. En ulempe er også, at en øretatovering kræver, at katten skal bedøves.
Til gengæld viser et øremærke det meget åbenlyst, om man så kan aflæse øremærket eller ej, at katten har en ejer. Andre er derfor mindre tilbøjelige til at påregne katten for herreløs og herefter tage den til sig.
Så som det ser ud nu, er det altså stadig bedst at øremærke sin kat, frem for at få den chippet.

Hvordan gøres det?

Det kræver en fuld narkose, når katten skal øremærkes. Ofte øremærker vi kattene samtidig med, at de bliver neutraliseret ved 6-8 måneders alderen. Øremærkningen sker i den dybeste fase af narkosen, da smerte i øret, er noget af den sidste bevidsthed katten føler.
Når katten er langt nok væk i narkosen, klippes øret fri for de korte hår inde i øret. De lange hår på ørespidsen får den lov at beholde. Så vaskes øret fri for snavs, så det er klar til affedtning og desinfektion med sprit. Når øret er helt tørt klemmes tangen med den kombinerede tal og bokstavskode, sammen om øret. Tatoveringssværten påføres både på tangen, men gnides også godt ind i øret efterfølgende. Katten har derfor en masse sværte i øret, når du kommer og henter den igen. Sværten skal lades være i fred og forsvinder af sig selv.
Hvad betyder koden i øret
Koden i et øremærke består af tre bokstaver efterfulgt af tre tal. De første to bokstaver er koden for tatovøren. Store Heddinge Dyrehospitals kode er DU og alle de øretatoveringer vi laver starter altså med DU. Det vil derfor altid være muligt at finde frem til den dyrlæge der har tatoveret en kat. Det efterfølgende bokstav er koden for årstallet man er i. Dette er generelt for alle danske dyrlæger og man kan derfor også finde frem til det årstal, hvor en kat er blevet øretatoveret. De tre tal er det nummer man, på det pågældende dyrehospital, er nået til. Hvert år starter man med 001 og fortsætter så derfra. Og herved kan man altså også afkode, hvornår man ca. på året, har øretatoveret katten.
Pr. 1/1 2015 får nye dyrlæger tildelt koden 15A001, 15B001 osv., hvor det er bogstavet, der identificerer dyrlægen. (Næste år mærker dyrlægen så med 16A001, 16B001 osv.) Dette tiltag har været nødvendigt, da der ikke er flere ledige kombinationer fra det gamle system.

Katteregistrer og registrering

I Danmark har vi desværre hele to registrer. Dansk Katteregister og Det Danske Katteregister. Registrene har i flere omgange forsøgt at nå til enighed, men er ikke nået dertil endnu.
Dansk Katteregister administreres af Danmarks største katteorganisation Inges Kattehjem. Alle øre- og chipmærkede katte optages gratis. Registeret dækker hele Danmark. Årligt registreres Dansk Katteregister mere end 25.000 nye katte, og antallet af ejere, som selv registrerer deres kat over nettet, er stærkt stigende. Flere benytter sig af deres sms-service, som på et øjeblik sætter én i forbindelse med ejeren til en forsvundet kat. Det er gratis at registrere sin kat hos Dansk Katteregister.
Det Danske Katteregister er et non profit foretagende, men kræver en engangsbetaling på 125 kr. Disse går til stadig optimering af katteregisteret, som også dækker katte på ferie i flere europæiske lande.
Når din kat er øretatoveret hos os, registrerer vi den automatisk hos Dansk Katteregister og du skal derfor intet gøre selv, andet end at gå ind på registrets hjemmeside en tid efter, og tjekke at alle detaljer er korrekte. Oplys os om det, hvis du også ønsker registrering i Det Danske Katteregister. Det er stadig os der registrerer katten, du opkræves bare 125,- mere på din regning.

http://www.dansk-katteregister.dk

http://www.katteregister.dk/